Ondernemers en werknemers zijn beiden beter af als een werkweek drie keer twaalf uur duurt in plaats van vijf maal acht uur. Dat betoogt de Limburgse ondernemer Franz Bontrup.
Bontrup exploiteert steengroeves in onder andere België en Noorwegen en terminals in België en Nederland voor graniet en steenslag. Op al die locaties werken zijn personeelsleden twaalf uur per dag.
De 70-jarige Bontrup laat de werknemers in twee shifts van elk drie dagen werken. Zo blijven zijn bedrijven zes dagen per week open, in plaats van vijf. Dat verhoogt de productiviteit: je kunt meer doen dezelfde machines en installaties.
Werknemers hebben door de gecomprimeerde werkweek meer tijd voor privé-zaken zoals het opvoeden van de kinderen, zorg voor hun ouders of hobby’s, betoogt de ondernemer dinsdag in Het Financieele Dagblad.
Ook de samenleving profiteert van het systeem, zegt hij, omdat bijvoorbeeld veel minder woon-werkverkeer nodig is. Dat scheelt files en CO2-uitstoot.
Bontrups systeem ontstond bij toeval toen hij ooit in Vlaanderen een groeve sloot en een andere op 120 kilometer afstand in Wallonië opende. Zijn oude personeel bleef bij hem in dienst, maar combineerde – om niet steeds heen en weer te rijden – een langere werkdag met een paar nachten in een hotel. het rooster werkte zo goed dat Bontrup er sindsdien bij zweert.
Bontrup denkt dat als bedrijven zo efficiënter omgaan met hun bedrijfsmiddelen, prijzen zullen dalen, de concurrentiekracht toeneemt en de werkgelegenheid met sprongen stijgt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl